Предавање Милована Балабана „Југословенска политика српске елите“ на Јутјуб каналу КЦНС

26/10/2023

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Југословенска политика српске елите“ (26. 10. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Политика југословенске државе свакако је била југословенска, никако српска и она је резултат претходних неколико деценија напуштања заветног наратива који је од Светог Саве, Немањића и Пећке патријаршије до Карађорђа и Милоша био доминантан осећај српског народа и заједнице. У другој половини 19. века дошло је до напуштања тог наратива и створена је једна заједница у којој су интереси страних сила били пресудни. Срби нису имали снаге да се одупру тим процесима и ушли су у Југославију сматрајући да ће и други народи прихватити ту државу. Испоставило се да други народи нису у потпуности прихватили ову заједницу, сматрали су је транзитном станицом ка стварању својих националних држава. Срби су у том периоду били духовно дезоријентисани, преовладавао је титоизам, а последице су стигле деведесетих година када су Срби потпуно неспремни ушли у рат са непријатељима, не само суседним већ и читавим светом на супротној страни.

Балабан на крају истиче да је слом и бродолом који смо доживели деведесетих година, могућност да се вратимо на прави пут с ког смо скренули. То је прави и једини пут ка спасењу и стварању услова за један смислен живот.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања