Предавање Милована Балабана „Извори и смисао Стаљинове диктатуре” на Јутјуб каналу КЦНС

27/02/2023

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Извори и смисао Стаљинове диктатуре” (27. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарско предавање историчара Милована Балабана остаје на терену „руских тема”, па тако у овој прилици подразумева осврт на питање Стаљинове диктатуре. Оквир предавања тиче се представљања основних одлика комунистичког доба империје, као и оних потеза и догађаја који су маркирали стаљинистички режим и начин владања. Балабан је раније говорио о Стаљиновој личности, тако да ће, уз кратко подсећање на неке кључне карактеристике његовог времена, прећи на анализу оног облика владавине који је с њим наступио у руском народу.

Балабан Стаљинов режим оцењује као диктаторски, а у својим крајњим границама и као тоталитарни. Стога предавача посебно занима „стварање репресивног апарата” у тадашњој руској држави, као и сељачки устанци и велике „чистке” тридесетих година XX века. Такође, трибина се превасходно бави последицама Стаљиновог система огледаних кроз скоро читав прошли век у Русији, видевши га у појединим етапама и крајње „монструозним”. Како је и иначе обичај, Балабан ће у завршници предавања констатовати какве је разорне консеквенце Стаљин оставио „по руску душу”, односно по сам народ који се до данашњих дана није ослободио свих рецидива тоталитарне прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања