Предавање Милована Балабана „Достојевски у подземљу?“ 17. јула на Јутјуб каналу КЦНС

26/07/2023

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Достојевски у подземљу?“ можете погледати 17. јула у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Сам наслов предавања упућује да ће се говорити о делу Достојевског “Записи из подземља”. Ово дело представља граничну линију и тренутак када велики руски писац улази у најплоднији период свог стваралаштва. Отуда као да је овај спис пролог свих потоњих романа (“Злочин и казна”, “Идиот”, “Зли дуси”, “Младић”, “Браћа Карамазови”) који карактеришу позног Достојевског и у којима је приказана синтеза свих ставова руског генија.

 У “Записима из подземља” Достојевски свог јунака смешта у подземље, где овај анализира суштину свега постојећег – човека, природе, људи који га окружују, као и људског друштва ствараног кроз читаву историју. Ово философско дело је често и спорно, те постоје различито схватање онога што је Достојевски хтео да каже. Управо то ћемо покушати да објаснимо на предавању и тиме допринесемо објашњењу овог можда и најконтраверзнијег списа Достојевског.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања