Предавање Милована Балабана „Бољшевизам као руски и светски феномен” на Јутјуб каналу КЦНС

26/01/2023

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Бољшевизам као руски и светски феномен” (26. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Јануарска трибина историчара Милована Балабана говори о Русији, предавачевој редовној теми, и то с намером да објасни како је дошло до бољшевизма, те да га сагледа као руски и светски феномен. Балабан напомиње да је „бољшевизам био руска појава и руски доживљај комунизма, односно правде и једнакости”, а поставља и питање да ли се данашња Русија ослободила „бољшевичког наратива и наслеђа”. Такође, предавање развија тезу о томе шта је дисконтинуитет, а шта континуитет са Царском Русијом.

Балабан се посебно интересује за „одлике руске душе”, посматрајући их кроз спрегу европског и азијског, паганског и православног елемента, како би дошао до „елементарне мисије руског народа” и Русије која је „заштитница православља у свету”. Све наведено је предуслов да се објасни почетак бољшевизма, феномена који се развио из читавог 19. века руске историје. Стога предавач закључује да је „данашња Русија у много већем континуитету са бољшевизмом, као и са династијом Романов, него са својом примарном цивилизацијском улогом”. Такође, Балабан нуди интерпретацију Лењиновог тумачења Маркса и чињенице да га је прилагодио руском менталитету и историји које је беспрекорно разумео, те успео да изведе револуцију. Ипак, на крају стоји поента да Русија управо од тог наслеђа треба да направи отклон, дакле „од комунистичког погледа на свет који је супротан руском духу”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања