Предавање Милорада Вукашиновића „Рат против демократије: Операција Гладио III део” на Јутјуб каналу КЦНС

06/07/2023

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Рат против демократије: Операција Гладио III део” (6. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку јулске трибине Вукашиновић се захвалио публици која прати програм Културног центра Новог Сада, посебно разговоре о геополитици. На данашњој трибини је пре свега било речи о једној од најтајнијих обавештајних операција на тлу Европе, пре свега у Италији, која је спровођена седамдесетих година двадесетог века а до кулминације је дошло убиством премијера Алда Мора 1978. године, што је за оно време представљало догађај без историјског преседана са врло широким импликацијама, пре свега на политички живот Италије али и шире западне Европе.

Операција Гладио је назив за план субверзивних активности које је италијанска влада у доба Хладног рата под покровитељством НАТО пакта припремила за случај евентуалне инвазије или окупације од стране Совјетског Савеза и других земаља, односно паравојних формација које су требале изводити герилске активности и служити као нека врста покрета отпора против совјетског окупатора и његових присталица на домаћем тлу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања