Предавање Милорада Вукашиновића „Панорама геополитике, II део” на Јутјуб каналу КЦНС

22/02/2023

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића „Панорама геополитике, II део” (22. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарско предавање Милорада Вукашиновића ослања се на раније отворену тему „Панорама геополитике”, када је направљен осврт на чиниоце који су условили појаву модерне геополитике у периоду од друге половине XIX до шездесетих година XX века. Сада, у наставку, предавач се превасходно интересује за догађаје који су уследили након поменутог временског раздобља, како би се ова дисциплина, која се бави истраживањем односа просторног и политичког, сагледала у сасвим савременим оквирима, па не чуди што су одмах на почетку објашњени појмови десуверенизације и дегеографизације.

Да би се зашло у односе после шездесетих година прошлог века, важно је указати на неке основне геополитичке векторе овог у много чему преломног периода светске историје. Примера ради, Вукашиновић истиче да се „после Другог светског рата 1945. године догодила двострука победа – победа америчке таласократије и совјетске континенталне моћи”, док није занемарљива ни „појава огромног комунистичког региона у Далекој Азији”. Предавач се ослања на радове Николаса Спајкмана и Џорџа Кенана, а анализу води путем питања о геополитичком положају Европе, потом о „новом евроазијству” у постсовјетској Русији, као и о „фактору незапамћене ’идеологизације спољне политике’ чији су носиоци били Америка и СССР као две водеће суперсиле”. Неизоставно, Вукашиновић се кратко дотиче и ситуације у Украјини, рекавши да је Русија најзад освестила своју различитост у односу на такозвани колективни Запад. На крају, предавач додаје: „Европа је пропустила прилику да се ослободи америчког геополитичког утицаја, а сада, у украјинској кризи, плаћа цену за то.ˮ

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања