Предавање Милорада Вукашиновића „Панорама геополитикеˮ на Јутјуб каналу КЦНС

25/01/2023

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Панорама геополитикеˮ (25. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Прва овогодишња трибина новинара и публицисте Милорада Вукашиновића и даље је на трагу намере, као и све трибине овог предавача, да се „популаризује једна дисциплина која је дуго била јавно проскрибована”. У данашњој прилици направљен је осврт на период од друге половине XIX до шездесетих година XX века. Вукашиновић издваја поједине друштвене и политичке чиниоце који су обележили ово раздобље, дефинишући три кључна елемента на следећи начин: први – кроз експанзију капиталистичког начина привређивања, други – увидом у промену духовно-религијске парадигме где метафизичку замењује ресурсна датост, и, најзад, трећу – као строго политички моменат означен уједињењем Немачке 1871. и ером империјализма.

На предавању су издвојени утицајни мислиоци, теоретичари и њихови текстови. Међу њима су се нашли антропогеограф Фридрих Рацел (Friedrich Ratzel) са својим утицајним огледом Политичка географија (1897), као и шведски политиколог Рудолф Кјелен (Rudolf Kjellén) који је први у јавном дискурсу употребио термин геополитика, верујући да је она нова наука о држави. Такође, истакнут је Халфорд Мекиндер (Halford John Mackinder) и његов значајан текст Географска осовина историје (1904), а уз њега и Карл Хаусхофер (Karl Ernst Haushofer) и Николас Спајкман (Nicholas John Spykman). Овако су заокружене теме које су предавача превасходно интересовале, а тичу се друштвених и историјских околности које су условиле појаву модерне геополитике, чиме је најављено и фебруарско предавање о периоду након шездесетих година прошлог века и феномену десуверенизације светског поретка.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања