Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Od Mekindera do Vimera“ na Jutjub kanalu KCNS

25/05/2021

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Od Mekindera do Vimera“ možete pogledati (25. 05. 2021) na Jutjub kanalu KCNS.

Ideja predavača Milorada Vukašinovića, uvaženog novinara i publiciste, je da na ovom predavanju da odgovor na tri krucijalna pitanja, a to su: pitanje Mekinderovih geopolitičkih teorija, koji je u svom ogledu pod nazivom Geografska osovina istorije na neki način predvideo sadržaj dvadesetog veka na samom njegovom početku, pitanje formiranja Jugoslavije i Mekinderova interpretacija pomenutog i poslednje, ali ne i manje važno pitanje, a to je zašto je devedesetih godina dvadesetog veka uporedo sa procesima razbijanja Jugoslavije doneta odluka o trajnom isključenju Srbije iz evropskog razvoja.

Naime, u gorepomenutom eseju, Mekinder ukazuje na dualizam kopno – more, konstatujući da je kontinentalni položaj strateški povoljniji za jednu državu u odnosu na pomorski položaj. U skladu s tim, ovaj znameniti geograf i političar Rusiju posmatra kao Središnju zemlju ili srce sveta, a bio je svestan i problematike nemačke centralnosti. Više o njegovim teorijama, kao i njihovoj primeni u današnjem vremenu, pogledajte na snimku ispod.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja