Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Геополитика новог евроазијства“ на Jутјуб каналу КЦНС

01/04/2022

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Геополитика новог евроазијства“ (1. 4. 2022) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Априлска трибина Милорада Вукашиновића посвећена је новом евроазијству и његовим савременим геополитичким манифестацијама. Почетком деведесетих година минулог века у Русији долази до обнове интересовања за евроазијску идеју. Говорећи о основи програмских принципа овог покрета и о томе у коликој је мери овај интелектуални и филозофски правац одредио главни ток руске политике, Вукашиновић наглашава да су нови евроазијци сматрали да нестанак Совјетског Савеза означава прекретницу која треба да подстакне креативне друштвене потенцијале у смеру стварања Нове империје. Основи геополитике Александра Дугина постали су својеврсни „манифест новог евроазијства“ и први уџбеник геополитике на руском језику, чија је суштина у практичној примени начела „мислити просторно“, што подразумева радикалан отклон у односу на дотадашње форме руске државности.

Вукашиновић је подсетио на чињеницу да у Србији евроазијски покрет нема своју филијалу, закључивши да је српско повезивање с Евроазијском унијом веома важно и због нашег што успешнијег повезивања с Кином и одговарајуће политичке, економске и територијалне валоризације, насупрот непрекидним уцењивањима која већ деценијама стижу „с оне стране Атлантика“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања