Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Геополитика евроконтинентализма“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/01/2021

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Геополитика евроконтинентализма“ можете погледати (26. 1. 2021) на Jутјуб каналу КЦНС.

Идеја евроконтинентализма је, према Вукашиновићу, метаисторијска идеја о аутономној и самобитној Европи која је самосталан чинилац у међународној политици. Корени те идеје залазе још од краја 19. и почетка 20. века у време настанка модерне геополитике, када се дефинишу два карактеристична правца: првобитно немачка школа подржавалаца теорије Фридриха Рацела и посибилистичка  француска школа, која простор доживљава као могућност, окупљена око теорије Пола Видала де ла Блаша.

Двадесетих и тридесетих година прошлог века  својим теоријским ставовима деловао је немачки теоретичар Карл Хаусхофер, чији је основни закључак био да је потребно да се створи један континентални блок који би заправо значио савез Русије и Немачке, заступајући идеју о осовини Берлин – Москва – Токио.

Тридесетих година Карл Шмит уочава да је време држава нација у паду, чиме евроконтиненталистичком концепту даје једно дубље филозофско-правно тумачење. Његов наследник био је Француз Ален де Беноа. У Де Беноово време своје теорије износи и Жан Тиријар, који реактуелизовао Хаусхоферову идеју о стварању осовине Берлин – Москва – Токио.

Осим ових светски познатих интелектуалаца треба поменути и не мање важне српске геополитичаре, као што су Александар Гајић, Миша Ђурковић, Миломир Степић и многи други.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања