Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Desetogodišnjica Arapskog proleća: od buđenja do meteža“ na Jutjub kanalu KCNS

28/10/2020

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Desetogodišnjica Arapskog proleća: od buđenja do meteža“ (28. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Arapsko proleće je naziv za talas demonstracija, protesta i pobuna u prevashodno arapskim zemljama, koji je počeo 17. decembra 2010. godine. Prvi protesti u decembru 2010. godine započeli su u Tunisu i Egiptu početkom 2011. godine, zatim Libiji, Bahreinu, Siriji i Jemenu, Alžiru, Iraku, Jordanu, Maroku i Omanu, kao i na granicama Izraela i uz manje proteste u Kuvajtu, Libanu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Zapadnoj Sahari. Protesti su imali oblike građanskog protesta sa demonstracijama i marševima, a vlasti su često na demonstracije odgovarale nasiljem, kao i provladinim protestima i kontrademonstracijama.

„Uzroke Arapskog proleća, osim očiglednih spoljnih uticaja, svakako treba tražiti i u ekonomsko-socijalnim prilikama koje karakterišu ovaj deo sveta. Pored  tradicionalno visoke stope nataliteta, ova društva bez izuzetka pogađa i visok stepen nezaposlenosti mladih, ali i pojave socijalne neprohodnosti i društvene izolacije“, rekao je Vukašinović, dodajući da je  metež na Bliskom istoku podstakao je i pojavu novih/starih konfrontacija ne samo u državama regiona, nego i na širem prostoru.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja