Предавање Милорада Вукашиновића „Хроника незаконитог рата 1999. године” на Јутјуб каналу КЦНС

03/03/2023

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића „Хроника незаконитог рата 1999. године” (3. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Мартовска тема Милорада Вукашиновића подразумева сагледавање околности под којима се догодио напад НАТО-а на Савезну Републику Југославију 1999. године, уз посебан осврт на „хронологију догађаја који су утицали на промену политике западних сила у односу на постјугословенски простор и српски народ”, како наглашава сам предавач. На трибини је посебно скренута пажња на утицајне радове професорке Смиље Аврамов која је објавила обимну грађу о процесу разарања југословенске државе, где се нашао и податак о „потписаном тајном споразуму између САД, Немачке и Ватикана о разбијању СФРЈ на штету српског народа” из фебруара 1976. године.

Вукашиновић истиче да је Америку оптерећивало питање „шта ће бити са Југославијом након Тита”, пропраћено страхом да би она могла да постане чланица Источног блока. Такође, а и према речима проф. Смиље Аврамов, кључно је било и стање „континуиране моралне хипокризије Запада на подручју некадашње Југославије”. На предавању је дакле предочена „хроника незаконитог рата”, уз анализу геополитичке ситуације тог тренутка, и закључак да је „трагедија 1999. године проистекла из недостатка  универзалне сагласности око минимума правних правила која би била прихваћена од свих кључних актера у међународној политици”. Те, 1999. године, дошло је до милитаризације светске политике. Комплекс наведених проблема Вукашиновић покушава да сагледа са филозофске и моралне равни, позивајући се и на књигу Владимира Илића, Прометеја: Медијска „нацификацијаˮ српског народа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања