Предавање Милана Вукелића „ЖЕНЕ И ТЕРОРИЗАМ: ЏИХАДИСТКИЊЕ СА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У РЕДОВИМА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ” 16. маја на Јутјуб каналу КЦНС

05/05/2023

Предавање политиколога Милана Вукелића на тему „ЖЕНЕ И ТЕРОРИЗАМ: ЏИХАДИСТКИЊЕ СА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У РЕДОВИМА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ” можете погледати 16. маја у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Тероризам је без сумње један од највише проучаваних феномена, како у међународним односима, тако и у студијама безбедности. Ипак, неки елементи нису довољно истражени или су остали неразјашњени, а један од њих је свакако улога жена у савременим, махом исламским терористичким организацијама.  Када год се говорило о овој теми, акценат је био на мушкарцима, истакнутим појединцима и лидерима терористичких организација попут Осаме бин Ладена, Абу Бакра ал Багдадија, Абу Мухамеда ал Џуланија и других. Жене су углавном посматране као ситуациони фактор, које су, често и против своје воље, остале затечене у околностима које имају везе са тероризмом. Такође, заступљене су и предрасуде о томе да жене не могу бити део оружаних дејстава и да су осуђене на споредне улоге, што је велика грешка.

Ипак, након појаве организације Исламска држава и проглашења халифата јуна 2014. године, тај приступ се мења. Истраживачи који се баве феноменом тероризма и активностима Исламске државе, долазе до податка да чак 10–15 % укупног чланства ове организације чине жене и да су многе од њих биле директно укључене у борбе на фронту. Један број њих долази и са територије Западног Балкана.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања