Предавање Милана Вукелића на тему „Албански муслимани у Сирији и Ираку као стуб халифата Исламске државе“ 2. септембра у 18 часова на Jутјуб каналу КЦНС

27/08/2020

Предавање Милана Вукелића на тему „Албански муслимани у Сирији и Ираку као стуб халифата Исламске државе“ можете погледати у среду, 2. септембра, у 18 часова на Jутјуб каналу КЦНС.

Вишегодишњи рат који се одвија на територији Сирије и Ирака, као и целокупна политичка ситуација на Блиском истоку,  позиционирала је организацију Исламске државе као врло битног геополитичког чиниоца. Када су били на свом врхунцу, током 2015. године, исламисти Исламске државе контролисали су територију од 32 хиљаде кмна којој је живело 10 милиона људи. Како само њено име говори, јасно је да се ради о организацији која се води искључиво верским мотивима и чији је циљ стварање халифата као из времена пророка Мухамеда. Више од хиљаду бораца са Балканског полуострва придружило се „борби на Алаховом путу“, а међу њима су предњачили албански муслимани, и то пре свега са територије Косова и Метохије. Захваљујући својој посвећености идеалу, албански џихадисти су врло брзо дошли до највиших позиција у командном ланцу Исламске државе. У овом предавању, приказаћемо какав су однос Албанци имали према религији у прошлости, шта их мотивише да се прикључе исламским екстремистичким организацијама и како су постали један од темеља џихадистичке формације, која је 2014. године и званично прогласила настанак халифата, додуше непризнатог од стране исламског света. Ова тема спада у област политикологије религије, научне дисциплине која најзначајнија политичка збивања анализира са становишта вере и чија су сазнања кључна за разумевање утицаја религије на савремене међународне односе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања