Предавање Вукашина Максића на тему „Идеологија Љотићевог Збора; апостоли фашизма“ на Јутјуб каналу КЦНС

02/11/2020

Предавање магистра социологије Вукашина Максића на тему „Идеологија Љотићевог Збора; апостоли фашизма“ (02. 11. 2020 ) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Југословенски народни покрет ЗБОР је био националистички, конзервативни покрет који је основао Димитрије Љотић. ЗБОР је под Љотићевим вођством заступао интегрално југословенство, национализам, антикомунизам, антикапитализам, антисемитизам, антимасонство, антидемократске ставове, српску православну етику.

„Иако је Љотић несумњиво био неприкосновени ауторитет зборашима, погрешно би било анализирати ЗБОР без разматрања других значајних идеолога тог покрета, као што су Димитрије Најдановић, Милосав Васиљевић и Милорад Мојић. Свака од поменутих личности је уградила своје мисли у идеологију ЗБОРА, било да се ради о економској доктрини, клерикалном национализму или антисемитизму, и из тог разлога они су незаобилазни у озбиљном приступу проучавању овог феномена“, истакао је Максић, додајући да ова странка никада није уживала превелику популарност у Краљевини Југославији.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања