Предавање Лазара Слепчева „ПРИНЦИП ЗАПАДА И УКРАЈИНСКА КРИЗА” на Јутјуб каналу КЦНС

31/01/2023

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ПРИНЦИП ЗАПАДА И УКРАЈИНСКА КРИЗА” (31. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Јануарска трибина Лазара Слепчева искорак је, како сам предавач тврди, из уобичајених прегледа теоријских тема, јер стварност и актуелна дешавања обавезују на овакав потез. На предавању је било речи о религијским, културним и политичким принципима на којима је настао „политички Запад”, уз одговоре на питања како је он формиран и како функционише. Предавач се интересује за развојни пут Запада који подразумева прелазак пута од његове доминантне улоге у свету до несумњивог опадања те моћи данас.

Слепчев полази од старих цивилизација и старогрчке филозофије као темеља потоњих културних и историјских превирања, подсећајући на пресудни значај хришћанства, али и Великог раскола 1054. године. Такође, биће сагледани и наративи рационализма, либерализма, те немачког идеализма као онога што је најважније за одређивање „бића западне цивилизације”. Предавач наглашава да је „западни човек тим филозофијама располућен и одређен као рационално биће које одлучује у складу са својим интересима, а они су најчешће материјалне природе”. У завршници је предочено зашто се „западни свет свео на љуштуру либерализма” и на који начин је „оптерећен Русијом”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања