Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Европски апсолутизам – упоредна анализа“ на Јутјуб каналу КЦНС

01/12/2020

Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Европски апсолутизам – упоредна анализа“ (1. 12. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

На данашњем предавању Лазар Слепчев говорио је о географским, економским и религијским факторима који утичу на појединачне облике апсолутистичке владавине у европским државама.

„Сам појам европског апсолутизма помало је проблематичан, а његово дефинисање представља  плод филозофско–политичких теорија. Политичка теорија није сагласна око временског периода трајања апсолутистичке епохе на европском континенту. Шпанија је прва затворила ову епоху крајем 16. века. Енглеска је ту епоху живела до 17. века. Руско царство је последње завршило са апсолутистичким моделом власти ушавши и у 20. век, али је Бољшевичком револуцијом угушена и збачена у Русији. Можемо рећи да је апсолутизам нововековна аутократска монархија у којој је ауторитет владара апсолутан и независан од сталешке и народне контроле“, рекао је Слепчев.

У наставку предавања Слепчев је објаснио појам просвећеног апсолутизма који је функционисао у западном делу европских апсолутистичких држава.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања