Предавање Лазара Слепчева на тему „Портрети средњег века: Свети Августин“ на Jутјуб каналу КЦНС

24/06/2021

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Портрети средњег века: Свети Августин“ (24. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Отварајући низ предавања о знаменитим филозофима средњег века, Слепчев је овога пута говорио о најзначајнијој личности патристичког периода – Аурелију Августину, познатијем као Свети Августин.

Аурелије Августин рођен је 354, а умро 430. године. Био је епископ града Хипона у римској Африци и један од најзначајнијих теолога и филозофа на хришћанском Западу. Његова дела су у значајној мери утицала на развој римокатоличке теологије, а потом и протестантске.

Иако је у младости био манихејац, касније се као хришћански епископ борио против манихејаца. Западна хришћанска црква га је канонизовала, што је потом прихваћено и на хришћанском Истоку, али уз извесне ограде које се односе на поједине Августинове теолошке ставове који су се показали спорним са становишта хришћанског правоверја. Августинова филозофија је увек била у служби његове теологије, али је упркос томе садржавала истанчане метафизичке расправе, нарочито о времену, злу, слободној вољи и етици.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања