Предавање  Лазара Слепчева на тему „ПОРТРЕТИ СХОЛАСТИКЕ: ЕРИУГЕНА, ТОМА И СКОТ“ на Jутјуб каналу КЦНС

29/07/2021

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ПОРТРЕТИ СХОЛАСТИКЕ: ЕРИУГЕНА, ТОМА И СКОТ“ (29. 7. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Јулско предавање Слепчев је посветио схоластичком учењу – средњовековној хришћанској филозофији, која је упражњавана у црквеним и манастирским школама и на раним европским универзитетима од 12. до раног 16. века.

Схоластика је била систем наставе и научног мишљења које је тежило да измири разум и религију, користећи античку филозофију, пре свега Аристотела. Схоластика има посебан однос према теологији, јер поставља захтев филозофији да објасни верске догме и приведе човека разумевању објављених и прихваћених истина. Њен циљ није наћи истину, него схватити и оправдати већ објављену истину. Аргументација се углавном позива на ауторитете традиције (Библија, свети оци, а посебно Аристотел).

Говорећи о схоластици, Слепчев се посебно осврнуо на портрете тројице мислилаца: Јохана Скота Ериугене, Томе Аквинског и постсхоластичара Дунса Скота.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања