Предавање Лазара Слепчева на тему „Портрети новог доба: Едмунд Берк“ на Jутјуб каналу КЦНС

23/12/2021

Предавање Лазара Слепчева на тему „Портрети новог доба: Едмунд Берк“ (23. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Предавање о Едмунду Берку, које затвара календарску годину, није и завршетак темата о политичкој филозофији. Кроз Берков животопис, ангажман и дела, Лазар Слепчев гледаоце упознаје са политичким делатником, мислиоцем и писцем који је у великој мери скрајнут, а који је дао круцијалан допринос у заокруживању онога што можемо назвати „конзервативном идеологијом“. Као секретар политичара Берк је ушао у јавни простор, након чега је постао народни посланик и „интелектуални вођа“ лабуриста, односно „левог спектра“. Управо на данашњи дан 1765. почео је његов први мандат.

Значајније Беркове идеје тичу се државе као уговора између нараштаја, а не појединаца, и нужности поштовања институција. Слепчев указује на његову познату изјаву како устав једног народа не лежи на папиру хартије већ на институционалном наслеђу. Након објављивања књиге о Француској револуцији стигматизован је и екскомунициран због идеја које је у њој изнео – између осталог и противљења да се друштво формира на основу плана који осмисли елита.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања