Предавање Лазара Слепчева на тему „Конзервативизам код Срба“ на Jутјуб каналу КЦНС

30/05/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Конзервативизам код Срба“ (30. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Најновија тема из области политичких теорија, наизглед је – како Лазар Слепчев наводи – супротстављена трибинама одржаним претходних месеци, којима су представљени очеви либералне теорије. На конзервативизам код Срба утицала су два фактора: први је јако наслеђе комунистичке историографије, која се сматрала ретроградном, назадном и погубном, а други је глобализацијски тренд који је нарочито популаран у последње две деценије. Велики утицај на развој конзервативизма у свету имали су римски републиканизам, који је баштинио врлине патриотизма и лојалности, као и осећај дужности, затим хришћанство, Француска револуција – од које почиње подела на лево и десно оријентисане политичаре.

Едмунд Берк сматра се оцем модерне конзервативне идеологије, јер је, иако нигде не користи реч конзервативизам, у свом делу „Разматрања о револуцији у Француској“ описао читав систем идеја. Лазар Слепчев наводи да се конзервативац препознаје по „еволутивном приступу унутар друштвене динамике“ и по томе што је увек на опрезу, није склон ризику а Француску револуцију сматра лошим узором. За најзначајније конзервативне мислиоце и делатнике у Србији везује се парадокс – они су били реформатори који су у земљу увели модернизам. Лазар Слепчев посебну пажњу посвећује баштиницима ове идеологије у Србији, почевши од Јована Стерије Поповића као претече, до Стојана Новаковића.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања