Предавање Лазара Слепчева на тему „Идеолошко обликовање српске политике 19. века” на Јутјуб каналу КЦНС

26/12/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Идеолошко обликовање српске политике 19. века” (26. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема предавања су модернизацијски процеси у Србији 19. века, у треутку након српске револуције Првог и Другог српског устанка, с посебним освртом на почетке формирања идеолошких призми и подела у Србији тога доба, које су углавном долазиле с првом генерацијом талентованих и надарених ђака које су српска влада и богати појединци слали на школовање на чувене европске универзитете. Политички и партијски живот, као природни след модернизацијских процеса, настају у другој половини деветнаестог века, да би у последње три деценије доживели свој врхунац кроз делатност како социјалистичких и либералних посленика, тако и две озбиљне политичке партије – Српске напредне странке и Народне радикалне странке Николе Пашића.

  • С обзиром на то да током ове године нисмо толико посвећивали пажњу Народној радикалној странци, јер је њен целокупни рад и деловање немогуће маркирати само у оквиру једног идеолошког обрасца, данас ћемо је приказати као неку врсту прве модерно организоване политичке партије код Срба, ма колико је она често деловала ретроградно и популистички, што се не би могло подвести под појам модерности. Но, време је потврдило, а поготово тенденције двадесетог века, да је она била управо то – истакао је Слепчев.
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања