Предавање Лазара Слепчева „Либерализам Владимира Јовановићаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

30/09/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Либерализам Владимира Јовановићаˮ (30. 09. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након серије предавања која су била концентрисана на анализу основних начела конзервативне политичке мисли, уз акценат на приказу плејаде конзервативних мислилаца, Лазар Слепчев отвара нову тему, најавивши тако потребу да се на потоњим предавањима посвети пажња и либералној политичкој мисли, пракси и теорији. Слепчев упозорава да приликом сваке класификације у строгом идеолошком смислу треба имати извесну задршку, јер се одређене идеје преплићу и надопуњују, те је сваког аутора пожељно сагледати спрам ставова које је гајио према неким питањима од кључне важности, као што је однос према нацији, економији, људским слободама и сл. Основна тема ове трибине управо је пружање биографског и политичког портрета једног од првих либерала код Срба, Владимира Јовановића, оца Слободана Јовановића.

Лазар Слепчев најпре подсећа на важне податке из Јовановићеве биографије, осврћући се на његово одрастање, породицу и образовање. Живот и рад Владимира Јовановића обележени су активним критичким односом према „чврсторукашкомˮ обреновићевском систему владања, што јасно одражава његове основне ставове и либерална уверења. Како је донекле и саморазумљиво, њему, као либералу, било је нарочито стало до слободе за коју је сматрао да почива на кретању од оне личне ка оној општој, те да у овом индуктивном принципу лежи успех усвајања слободе као највишег идеала и вредности индивидуалног и друштвеног живота. Поред кратке расправе о овом феномену из перспективе једног либерала, Слепчев разматра и важност принципа једнакости оствареног у окриљу слободе. Тако удружене, једнакост и слобода, неизоставно воде и принципу правде, што је још једна у низу важних преокупација Јовановићеве политичке мисли. Слепчев закључује трибину освртом на погледе Владимира Јовановића на национална питања, приписујући му на том пољу одређену дозу романтизма, који га можда није чинио нарочито прецизним мислиоцем, али му није ни одузео од аутентичности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања