Предавање Лазара Слепчева „ЦИВИЛНО ДРУШТВО И ЕУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

06/06/2023

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева „ЦИВИЛНО ДРУШТВО И ЕУ“ (6. 6. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На овомесечном предавању у оквиру трибинског програма Културног центра Новог Сада Лазар Слепчев говорио је о једном феномену који је препознатљив и код нас у последњих пар деценија, а који је политичка новотарија Европске уније – о феномену тзв. цивилног сектора или мрежа невладиних организација. НВО су вољом Европске комисије, а нарочито од 2000. године када је њом председавао Романо Проди, институционализоване и уведене у политички живот ЕУ као једна новост,  као трећи стуб политике у односу на дотадашња позната два стуба, која чине економија сваке националне државе и демократски изабрана влада која се бринула о интересима самих грађана.

Слепчев истиче да је реч о феномену који на одређен начин служи бирократији, пре свега Европске комисије унутар бриселске Eвропе, да одређене пројекте и предлоге које  заступа крупни капитал отворено кроз невладине организације самим грађанима представи у једном лабавијем светлу, како би цео тај процес усвајања европског законодавства могао што несметаније да функционише. Притом, НВО служе Европској комисији за промоцију интеграција у ЕУ, за промоцију бриселске агенде. Међутим, оно што је озбиљан проблем са таквим организацијама јесте што оне уопште не поседују демократски легитимитет, тако да је овде реч о неколицини људи који имајући у виду законску могућност формирају одређена удружења и организације, а потом се углавном „накаче“ на фондове ЕУ, коју мало ко јавно контролише и где јавност тешко да може доћи до правих података. Слепчев закључује да је овим отворено широко поље са могућностима корупције, лобирања, међусобног узајамног прожимања интереса где НВО играју једну прилично сумњиву улогу, нарочито када је реч о земљама које су, као Србија, у процесу придруживања и налазе се на бриселском путу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања