Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Ко стоји иза лажне Хрватске православне цркве?ˮ на Јутјуб каналу КЦНС

16/01/2024

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Ко стоји иза лажне Хрватске православне цркве?ˮ (16. 1. 2024) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Своје ново предавање теолог Горан Шарић отвара анализом једног догађаја који се недавно догодио у Хрватској. У питању је прослава православног Божића у једном хрватском месту који је организовала тзв. Хрватска православна црква. Сам догађај по себи не би изазвао толику пажњу јавности да том догађају нису присуствовали чланови хрватског државног врха и на тај начин дали легитимитет самом догађају.
У наставку трибине Шарић истиче да је православље у Хрватској присутно одувек, да су Срби у Хрватској заступљени од средњег века и као такви имају право на своје исповедање вере. Прву Хрватску православну цркву на њеном тлу основао је Анте Павелић на иницијативу Немаца а све у циљу престанка побуне Срба због терора који су трпели од стране фашистичког окупатора.
Данас у Хрватској постоје три хрватске православне цркве на чијем се челу, или у непосредној близини налазе људи веома сумњивих биографија и чији је морал веома упитан. Ти људи најчешће немају везе ни са Србима ни са православљем али их повезује заједнички материјални интерес и финансијска добит. Шарић указује на то да слични пројекти постоје и у Црној Гори и Украјини и да је њихова жеља и циљ отимање верника од Српске православне цркве и, што је веома битно, отимање њене имовине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања