Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Истра – магична земља“ на Јутјуб каналу КЦНС

08/03/2023

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Истра – магична земља“ (8. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Уводни део свог предавања Шарић почиње приказивањем прелепих фотографија предела Истре указујући на њене лепоте и наглашава да је она, по његовом мишљењу, лепша у својој унутрашњости него на приморју. Истарски предели обилују јединственим археолошким локалитетима који, на срећу или на жалост, још увек нису у фокусу истраживача.

„Истра је материјално неухватљива, стање духа које пркоси границама“ – овим цитатом Шарић наставља да указује на знаменитости ове регије, од геолошког раздобља Креде па све до модерне историје – Проштинска буна из августа 1921. године први је антифашистички устанак на свету и десио се управо у Истри.

Напослетку, предавач указује на знамените људе који су потекли са тих простора. Један од њих је Матија Илирик Влачић, првак протестантске реформације, историчар, теолог и филолог, Стјепан Конзул Истранин – писац и преводилац, Санторио Санторио, лекар и проналазач термометра као и многи други. Наш суграђанин Ђорђе Балашевић волео је да посећује Истру и често се могла наћи у његовим стиховима. Његовим цитатом „Чија је Истра, његов је свет“ Шарић завршава овомесечно предавање.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања