Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БАЛКАН У ВРТЛОГУ СВЕТСКИХ ГЕОПОЛИТИЧКИХ СИЛА” 25. јануара на Jутјуб каналу КЦНС

21/01/2022

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БАЛКАН У ВРТЛОГУ СВЕТСКИХ ГЕОПОЛИТИЧКИХ СИЛА” можете погледати 25. јануара у 22 часа на нашем Јутјуб каналу.

Висок степен затегнутости односа између великих сила на глобалном плану јасан је показатељ да је процес прекомпоновања њихових односа већ увелико у току. Очигледно је да се свет мења, односно да се успостављају нови и другачији геополитички односи и да то само по себи изазива потресе на међународном плану. Суштински то није ништа ново, јер су велике силе одувек водиле борбу за доминацију. Некада су ти њихови обрачуни имали слабији, а некада јачи интензитет. Међутим, чињеница је да су се у сваком случају та дешавања на глобалном плану рефлектовала на готово свим меридијанима света, а посебно на оним геостратешки важним просторима као што је Балканско полуострво. Какви су тренутно регионални односи на Балкану, где можемо пронаћи потенцијална жаришта неке нове кризе и какав је однос и утицај великих сила у нашем региону? Све су то теме за разговор на „Трибини младих” у КЦНС.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања