Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БАЛКАН У ВРТЛОГУ СВЕТСКИХ ГЕОПОЛИТИЧКИХ СИЛА” на Jутјуб каналу КЦНС

25/01/2022

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БАЛКАН У ВРТЛОГУ СВЕТСКИХ ГЕОПОЛИТИЧКИХ СИЛА” (25. 1. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Однос великих сила према нашем региону тема је која је интригантна и увек актуелна, нарочито зато што све указује на то да смо сведоци историјских процеса, а прошлост нас учи да се они увек дешавају уз велике потресе. Како историчар Срђан Граовац наводи, ситуација је напета јер су велике силе у клинчу и исход је неизвестан, а наш регион је посвађан и у лошим међуетничким односима управо због присуства великих сила на нашим просторима. Њихови интереси дугог трајања усмерени су на ове територије из више разлога – најпре, геостратешког положаја условљеног важним путевима још од времена Римске империје, али и због хетерогености на различитим нивоима, што је згодно за практиковање познате старе максиме „завади па владај“. Граовац истиче да је за разумевање актуелних прилика потребно направити историјски контекст, како би се кроз дијахронијски пресек дошло до шире и јасније слике интереса великих сила усмерених ка овим просторима.

На првом месту, важно је подсетити се националног препорода и судбоносног 19. века. У том периоду Русија постаје савезник балканског народа, с којим се уједињује око заједничког циља – уништавања Отоманске империје. Граовац подсећа да је српска русофилија често погрешно интерпретирана као православна повезница или митоманија, са изостављањем кључне чињенице везане за зближавање два народа, а која се огледа у неутрализацији већ ослабљене Отоманске империје. Уз слику руског присуства на Балкану у датом периоду, Граовац наводи и детаље везане за британско-француску иницијативу и германски фактор. До краја предавања гледаоци ће кроз широку слику утицаја бројних земаља на простор Балкана препознати тренутна дешавања као резултате и последице дуготрајних стратегија и планова.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања