Предавање историчара Огњена Карановића на тему „Пуч у НДХ 1944. године: српско-хрватски односи у Другом светском рату“ на Jутјуб каналу КЦНС

24/12/2021

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „Пуч у НДХ 1944. године: српско-хрватски односи у Другом светском рату“  (24. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Последњи круг разговора о српско-хрватским односима у Другом светском рату у оквиру трибинског програма ове календарске године, посвећен је пучу у НДХ. Како Огњен Карановић истиче, сама одредница „пуч“ као и његово одигравање, дубоко су проблематични, будући да је у историографији серија ових догађаја углавном занемарена. Подсећајући на климу у НДХ условљену потезима великих сила, Карановић гледаоце упознаје са завером која је претходила наводом пучу, Павелићевој улози и последицама које су уследиле након дешавања из августа 1944.

Младен Лорковић, високи руководилац у усташком покрету, „виспрен политичар и окрутан усташки терориста“, разумео је да Немачка срља у пропаст и да ће са собом повући НДХ. Због тога је са кружоком истомишљеника пришао Хрватској сељачкој странци са идејом о напуштању Сила Осовине. Масовна хапшења и погубљења учесника завере Вокић-Лорковић уследила су након седнице Владе августа 1944. године, а Карановић наводи да је из писма које је Лорковић упутио Павелићу пре погубљења, јасно да је поглавник био упознат са свим идејама коалиције коју је представио Зигфриду Кашеу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања