Предавање историчара Огњена Карановића на тему „ЦРНА РУКА – СРПСКО ЛИЦЕ ЧАСТИ ИЛИ ПРОПАСТИ?“ на Jутјуб каналу КЦНС

25/02/2022

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „ЦРНА РУКА – СРПСКО ЛИЦЕ ЧАСТИ ИЛИ ПРОПАСТИ?“ (25. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање о Црној руци једно је у низу предавања на тему која је увек актуелна и без које је немогуће разумети савремену историју. Карановић се још једном осврнуо на своју изјаву да је Црна рука зла коб у историји модерне Србију, експлицирајући детаљно свој став.

Црна рука је тежила формирању уједињене Србије која би окупљала целокупан српски народ који живи на просторима Западног Балкана, док су с друге стране имали опоненте у династији и на двору који су били пројугословенски оријентисани. Карановић не доводи у питање националну част и патриотска осећања Црнорукаша, већ истиче да је тај период историје немогуће посматрати само из једног угла. Српски официрски кадар и српска војска одувек су били за узор и уживали су пуно поверење народа. Међутим, уживајући привилегије у време владавине краља Милана, један део војске је и касније неговао утисак о властитом превасходству и неприкосновеном праву на одлучујућу реч у политичким питањима. Управо то је била назнака завереничких догађаја. Постојање организације војног карактера, која притом има политичку моћ, срж је проблема који доводе у питање државу и државно уређење које је у Србији развијано по угледу на најразвијенија европска друштва.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања