Предавање историчара Милована Балабана „Унитаризам и федерализам у Југославији“ на званичном Јутјуб каналу КЦНС

26/06/2021

Предавање историчара Милована Балабана „Унитаризам и федерализам у Југославији“ (26. 6. 2021) можете погледати на нашем званичном Јутјуб каналу.

Говорећи о унитаризму и федерализму као принципима уређења државе, овим предавањем Балабан је желео да представи дубље сагледавање концепта Југославије и њеног функционисања.

  1. године наша држава је била унитарна, док је федерализам био карактеристичан тек за СФРЈ. Дезинтеграција, као могућа последица федеративног уређења, изазивала је бојазан код Срба, који су, насупрот Хрватима, инсистирали на унитаризму које је наслеђе светосавља, једна врста саборности у разногласју. Федерализам значи модернији концепт државног уређења, где има много различитости (верских, националних, покрајинских итд).

– Уређење државе произилази из њеног менталитета, а Југославија је била спој готово немогућег, неспојивог. Срби су још 1918. знали да је федерализам пролазна етапа, а историја је показала да федералне државе кад-тад постану централизоване – рекао је Балабан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања