Предавање историчара Милована Балабана „Св. Јован Кронштатски – светионик понижених и увређених“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/08/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Св. Јован Кронштатски – светионик понижених и увређених“ (27. 8. 2021) можете погледати на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

Свети Јован је рођен као сиромашан, а такав се и упокојио, упркос томе што су кроз његове руке прошли милиони рубаља. Но, светитељ није марио за њих, служиле су му за помоћ сиромашнима, већином порочним становницима Кронштата, заборављеним од свих осим од Бога и његовог слуге Јована. Основавши дом Трудољубља у Кронштату, окупљао је и помагао сиромашне становнике, како материјално и социјално, тако и духовно, решавајући све могуће проблеме с којима се сусретао живаљ тог руралног предела на самом северу Русије, од социјалних до оних најдубљих психолошких и духовних, као што је истеривање демона, свих психичких и физичких болести.

Балабан указује на узвишену и исцељујућу енергију којом је Јован Кронштатски пленио, додајући да су многи сведочили како су се у његовом присуству осећали изузетно пријатно и да је доживљај те енергије и те како упечатљив и аутентичан.

Напослетку, предавач је указао и на значај заоставштине Светог Јована Кронштатског који је иза себе оставио преко 4000 страница писаног текста, на његова исцељења и предсказања која су се напослетку и обистинила (између осталог и верски мрак у Русији) а многа још чекају да се остваре.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања