Предавање Милована Балабана „Св. Јован Кронштатски – светионик понижених и увређених“ 27. августа на Jутјуб каналу КЦНС

24/08/2021

Предавање историчара Милована Балабана „Св. Јован Кронштатски – светионик понижених и увређених“ можете погледати 27. августа, у 18 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС. 

На предавању ће бити речи о Светом Јовану Кронштатском, његовом животу, раду и мисионарењу. Како је у царској Русији, морално урушене елите, када се осећао долазак бољшевичке катастрофе, по Божијем промислу засијала светлост Светог и праведног Јована. Наравно, та светлост је Божанског порекла, као што је све у животу овог светог човека инспирисано мотивисано Христом и његовом вољом. 

Свети Јован је рођен као сиромашан, а такав се и упокојио, упркос тoме што су кроз његове руке прошли милиони рубаља. Но, светитељ није марио за њих, служиле су му за помоћ сиромашнима, већином порочним становницима Кронштата, заборављеним од свих, осим ваљда од Бога и његовог слуге Јована. Свети Јован истински је аскетизмом, одрицањем и молитвом претворио себе у сасуд Христов, сасуд благодатне енергије, благодатног Божанског поља у које је хтео да укључи баш све људе, макар они били са друштвеног дна.

Отуда он походи понижене и увређене, које је и друштво заборавило, чинећи, осим милостиње и чудесна дела исцељења, на тај начин славећи и проповедајући Христа. Заузврат, по Јеванђељском благодатном закону и Христос њега прославља за живота, али још више после упокојења. Сама његова појава има дубок значај за руски, све остале православне народе, али и све људе света, као чин бриге Божије за човечанство које је улазило у све могуће турбуленције које је носио XX век. О свему овоме, али најпре о доживљају личности самог светитеља биће речи на предавању.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања