Предавање историчара Милована Балабана „Патријарх Герман – мученик или црвени патријарх“ 1. октобра на Јутјуб каналу КЦНС

22/09/2021

Предавање историчара Милована Балабана „Патријарх Герман – мученик или црвени патријарх“, можете погледати 1.  октобра у 18 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о тешком положају СПЦ у којем се нашла доласком нових, атеистичких власти. Дијаметралност визија и доживљаја света прокламованим од стране оних који су загосподарили државом после Другог светског рата, у односу на цркву резултирало је готово несношљивим положајем црквене јерархије, али и свих верујућих људи.

Прогони, одузимања имовине, истискивање цркве из свих облика јавног деловања, као и свеобухватна пропаганда новог погледа на свет, ставило је све побожне душе у положај, по много чему тежи него што је био у време турског ропства. Са једне стране неки су се супротстављали и страдали, док je са друге један део јерархије морао да се прилагоди новим условима бититисања, колико год су они били тешки.

Један од оних који је понео терет сарадње са комунистичким властима био је патријарх Герман. Услед тога и данас постоје контраверзна тумачења његовог рада и његове личности. Отуда ће на предавању бити речи о патријарху који је водио цркву у обезбоженом времену, колико је морао да сарађује са властима, те колико је то било тешко и мучно, како за њега тако и за читав црквени организам.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања