Предавање историчара Милована Балабана на тему „Свети Сава изнад деснице и левице“ 28. јануара на Јутјуб каналу КЦНС

25/01/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Свети Сава изнад деснице и левице“ можете погледати у четвртак 28. јануара у 18 часова на Јутјуб каналу КЦНС.

Свети Сава је често предмет спорења различитих школа мишљења. Нововековне десне и леве политичке оријентације неретко присвајају Светог Саву, а његово учење проглашавају идеолошки компатибилним са њиховим погледима на свет. Могућ је и леви и десни Свети Сава, односно у раду и делатности првог српског архиепископа могуће је учитати и леве и десне погледе на друштво и свет.

Ипак код Светог Саве нема идеологије у модерном смислу речи. Он је византијски ученик, ученик Свете Горе, православне духовности. Но, то га није спречавало да се бори за етатизацију српског народа и читавог Балкана у циљу спречавања византијске хегемоније. Оно што је најбитније истаћи да је српском просветитељу први и најважнији циљ духовност његовог народа и његово спасење, док су световне ствари секундарне и у циљу овога првог, стварања услова да се народ у цркви споји са Христом као непролазном и вечном вредношћу.

Недоумице око српског светитеља, као и његов доживљај света, компатибилан са кирило-методијевским, али и апостолским наслеђем, покушаћемо да објаснимо на предавању, као и његов готово пресудан утицај на формирање српске државе и српске нације.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања