Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Srbi u Americi: iskušenja doseljenika i verski život“ 25. februara na Jutjub kanalu KCNS

22/02/2021

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Srbi u Americi: iskušenja doseljenika i verski život“ možete pogledati u četvrtak 25. februara u 18 časova na Jutjub kanalu KCNS.

Na predavanju će biti reči o počecima i organizovanju srpske emigracije na američkom kontinentu. Motivi zbog kojih su napuštali svoju postojbinu i tražili spas u dalekoj „obećanoj zemlji”, kako su se adaptirali na novu državu i kontinent, te kako su prihvatali amerikanski način života. Poseban akcenat biće stavljen na verski život. Organizovanje srpske eparhije i izmeštanje iz ruske jurisdikcije, te prisajedinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Biće objašnjena potreba verskog organizovanja u srpske eparhije, što je bilo egzistencijalno pitanje prekookeanskih Srba, kao i njihov rad koji je doveo do toga da se konačno dvadesetih godina dvadesetog veka konačno priključe SPC. Takođe će biti apostrofiran život i udeo u srpskoj stvari naših najpoznatijih ljudi poput Mihajla Pupina.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja