Предавање историчара Милована Балабана на тему „Срби у Америци: искушења досељеника и верски живот“ 25. фебруара на Jутјуб каналу КЦНС

22/02/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Срби у Америци: искушења досељеника и верски живот“ можете погледати у четвртак 25. фебруара у 18 часова на Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о почецима и организовању српске емиграције на америчком континенту. Мотиви због којих су напуштали своју постојбину и тражили спас у далекој „обећаној земљи”, како су се адаптирали на нову државу и континент, те како су прихватали американски начин живота. Посебан акценат биће стављен на верски живот. Организовање српске епархије и измештање из руске јурисдикције, те присаједињење Српској православној цркви.

Биће објашњена потреба верског организовања у српске епархије, што је било егзистенцијално питање прекоокеанских Срба, као и њихов рад који је довео до тога да се коначно двадесетих година двадесетог века коначно прикључе СПЦ. Такође ће бити апострофиран живот и удео у српској ствари наших најпознатијих људи попут Михајла Пупина.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања