Предавање историчара Милована Балабана на тему „Срби у Америци: искушења досељеника и верски живот“ на Jутјуб каналу КЦНС

25/02/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Срби у Америци: искушења досељеника и верски живот“ можете погледати (25. 2. 2021) на Јутјуб каналу КЦНС.

Разлози због којих су Срби напуштали своју земљу и тражили спас у далекој „обећаној земљи” су разнолики. Један од таквих исељеника био је и чувени научник Михајло Пупин, који је још као јако млад и скроман момак, у својој двадесетој години живота донео одлуку да прекине школовање у Прагу, где је примао стипендију, и оде у Америку трбухом за крухом.

Пупин је остао запамћен као српски и амерички научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија и почасни конзул Србије у САД, добитник Пулицерове награде за своје аутобиографско дело „Од пашњака до научењака“, а био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци.

Централни сегмент предавања историчара Милована Балабана био је верски живот српских емиграната у Америци. Одласком преко океана, са собом су осим кофера понели и зрно утехе и носталгије, огледаних у егзистенцијалној потреби за вером и њеним практиковањем. Захваљујући томе ће коначно двадесетих година двадесетог века српске епархије бити званично прикључене Српској православној цркви, преставши да буду део руске јурисдикције.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања