Предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма” можете погледати 20. маја на Jутјуб каналу КЦНС

18/05/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма” може се погледати 20. маја у 18 часова на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

На предавању ће бити речи о комунизму као идеологији и погледу на свет који је имао теоретско дефинисање на Западу, а захватио је махом земље истока, пре свега Русију, а потом кроз револуционарне покрете током Другог светског рата и Источну Европу укључујући и Југославију. Такође, биће речи о доласку на власт ове идеологије у Русији, а потом и о генези јачања комунизма у Европи, те историјским околностима које су омогућиле да овај поглед на свет постане значајан фактор у послератном свету, који се после победе над фашизмом поделио на два, у Хладном рату супртстављена табора, либерализам (демократија) и комунизам.

Поред наведеног, на предавању ће бити говора и о југословенском примеру на ком ћемо покушати да објаснимо начин и модел функционисања комунистичког система у животу једне државе, али и друштва, као и појединца. Оно што треба истаћи је да ће предавање покушати да одговори и на питање колико је комунизам као идеологија пустио корене у народима код којих је завладао (нарочито међу Србима), те колико и данас у функционисању, пре свега нашег друштва, али и појединаца можемо пронаћи трагове и остатке комунизма који је званично био доминантан и једини поглед на свет пола века у нашем народу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања