Предавање историчара Милована Балабана на тему „Русија у одбрани Европе против Хитлера и Наполеона” можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

05/04/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање историчара Милована Балабана на тему „Русија у одбрани Европе против Хитлера и Наполеона” (05.04.2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

На предавању је било речи о великим инвазијама на Русију које су покренули Хитлер и Наполеон, као и о руској одбрани која је значила по много чему и одбрану европске цивилизације и европског поретка. Сличности између ове две ситуације у којима се нашла велика православна империја су многобројне, али постоје и велике разлике између кампање Хитлера и Наполеона, којима је покушано овладавање Русијом.

Разлике су условљене личностима самих завојевача, али и идеолошким и културолошким обрасцем који је прокламован од стране Немаца и Француза. Док је француски буржоаски модел пропагирао много тога прогресивног у свом времену (чиме се наравно не оправдава агресија), дотле је нацизам у свим својим сферама реализације био деструктиван. Но, ипак је и једна и друга парадигма у крајњој линији доживела Русију као непријатеља. 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања