Предавање историчара Милована Балабана на тему „Храм Свете Божије Мудрости – симболика и значај“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

30/07/2020

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Храм Свете Божије Мудрости – симболика и значај“ (30. 07. 2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар Милован Балабан почео је предавање говорећи о недавној промени храма Свете Божије Мудрости из статуса музеја у статус џамије. Предавач је тумачио потез Реџепа Тајипа Ердогана кроз геополитичке мотиве. Наиме, у недостатку конкретних потеза, Ердоган посеже за оваквим пројектима да би употребио неоосманску стратегију и придобио радикалне исламисте и национално настројено становништво. Ердоган им представља причу о Турској као модерној држави која ће поново оживети стару империјалну славу.

У наставку предавања објашњава симболику и значај Аја Софије током историје. Храм Свете Божије Мудрости изграђен је за време цара Јустинијана који је био православно оријентисан. Поред тога што је цар Јустинијан желео да на неки начин материјализује своју побожност, ово је била и промоција православља као ортодоксне праве вере. Потом, предавач указује на значај побожности, јер уколико се она изгуби и храм губи свој првобитни значај.

 Балабан предавање завршава понављајући мисао: „Ако је ви претворите у џамију, као што сам рекао на почетку предавања, бојим се да ви можете тиме да трасирате пут за једне старе геополитичке поделе, за једне старе анимoзитете, за један стари ривалитет.“

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања