Предавање историчара Милована Балабана на тему „Храм Свете Божије Мудрости – симболика и значај“ 30. јула на Jутјуб каналу КЦНС

27/07/2020

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Храм Свете Божије Мудрости – симболика и значај“ можете погледати 30. јула у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о најпознатијем православном храму, недавно по други пут у својој историји претвореном у џамију. Реч је наравно о Аја Софији, задуџбини цара Јустинијана из 537. године. Његово поновно претварање, овог пута из статуса музеја у исламску богомољу, покренуло је размишљања зашто је то урађено баш сада, али и подстакло на размишљања о прошлости како би се открили мотиви за овакав потез.

Предавач ће говорити о актуелним догађајима везаним за потезе председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана. Но, ипак ће фокус бити стављен на дугогодишњу историју храма, његов постанак, симболику коју је имао (има и сада) за православни свет, као и порукама које би требало као православци, али и као модерна друштва, да извучемо из догађаја везаних за најславнију православну богомољу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања