Предавање историчара Милована Балабана на тему „Дан примирја – крај рата у Компјењу“ на Jутјуб каналу КЦНС

11/11/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Дан примирја – крај рата у Компјењу“ (11. 11. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Са Наталијином рамондом на реверу, чију је симболику у спрези са васкрснућем српске војске на Солунском фронту објаснио у наставку предавања, Милован Балабан је одржао трибину о глобалним приликама које су условиле почетак и крај Првог светског рата. Дан примирја који се у Србији слави од 2012. године, повод је да се говори не само о потписивању споразума, већ и о жртвама које су наши преци поднели како бисмо данас живели као српски народ. Балабан је напоменуо да ће је ово предавање пролегомена за наредно у ком ће бити речи о херојском учешћу Србије у рату који се може назвати „тоталним“.

Подсећајући на Кисинџерове речи да је ово први рат где су противници потпуно дехуманизовали једни друге, Балабан упућује на средства која су имала великог удела у „надљудским страдањима“. Да ли би свет изгледао другачије да рат није закључен у вагону маршала Фоша и шта је остало нерешено након (према неким схватањима лошег) мира у Версају – нека су од питања на која ово предавање нуди одговор. „На данашњи дан Србија је остварила оно због чега је ушла у рат“, истиче Балабан и додаје да је без икакве двојбе Србија водила ослободилачки рат до 11. новембра 1918. године, „када су патње десетина милиона људи прекинуте“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања