Предавање историчара Милована Балабана на тему „Берлински конгрес – британски оквир Србије“ 22. августа на Jутјуб каналу КЦНС

19/08/2020

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Берлински конгрес – британски оквир Србије“ можете погледати 22. августа у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о Берлинском конгресу 1878, његовом значају за Србију и Европу, као и ставовима Велике Британије која је доминирала на овој великој конференцији и најснажније утицала на креирање тадашње Европе. Такође, биће речи о мотивима Велике Британије који су одредили њен однос према Србији, фаворизовању Отоманске империје, као и страху од Русије, одлучујућем при давање мандата Аустро-Угарској за окупацију Босне и Херцеговине и генерално негативном ставу ове империје када су у питању српски национални интереси.

Такође, говорићемо и о Берлинском конгресу као оквиру Србије, једино одговарајућем за Британију. Тај став, са неким изузецима током Првог светског рата, Британија није мењала. И данас се из Лондона Србија види у границама које је имала после Берлинског конгреса, док се сваки други покушај обједињавања српског народа посматра као инцидент, често окарактерисан као национализам, односно као нелегитимни експанзионизам од стране Србије. Зашто Британија има такав став и како га је реализовала на Берлинском конгресу, као и током скоро 150 година после конгреса, говорићемо на предавању.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања