Предавање историчара Милована Балабана на тему „Александар Карађорђевић – српски јунак и(ли) југословенски краљ”можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

26/03/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање историчара Милована Балабана на тему „Александар Карађорђевић – српски јунак и(ли) југословенски краљ” (26.03.2020) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

На предавању је било речи о, по некима, најконтроверзнијој српској личности модерне историје. Краљ је одрастао на Цетињу у сенци престолонаследника Ђорђа. Такав статус је имао и када је породица после мајског преврата стигла у Београд. Но, стицај околности га је довео на место првог човека Србије.

Ипак вековна српска борба за уједињење српског националног корпуса га је водила у правцу стварања велике државе у којој би били и други јужнословенски народи. Први светски рат и глобална прекомпозиција моћи увеле су га у један процес стварања велике државе, који се умногоме показао штетним за Србе.

На предавању историчар Балабан говорио је о особинама краља, његовом српском духовном и историјском корену, као и његовом односу према српској националној идеји и светосавко-православном духу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања