Predavanje istoričara Milovana Balabana „Milan Stojadinović; ličnost i politika“ na Jutjub kanalu KCNS

27/04/2021

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Milan Stojadinović; ličnost i politika“ ( 27.4.2021 ) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS. 

Milan Stojadinović, srpski političar, pravnik, ekonomista i profesor univerziteta, bio je ministar finansija u tri navrata, ministar spoljnih poslova i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije i predsednik Jugoslovenske radikalne zajednice. Njegova politika obeležila je period druge polovine tridesetih godina prošlog veka na prostoru tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Još kao mlad, u periodu Balkanskih ratova a zatim i Prvog svetskog rata, Milan Stojadinović pokazao je svoju stručnost iz oblasti ekonomije radeći u Ministarstvu finansija i istakavši se kao stručnjak koji je pomogao da se stabilizuje srpski dinar. S druge strane, Stojadinović je ubrzo uspeo da se obogati zahvaljujući pre svega sumnjivim transakcijama.

Čudna sudbina ovog političara vodila ga je od praktično prvog čoveka jedne velike države, preko zatočenika na Mauricijusu, do izgnanstva u Južnoj Americi gde je ostao poslovno ali donekle i politički aktivan.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja