Предавање историчара Милована Балабана „Наполеон – личност и дело“31. маја на званичном Јутјуб каналу КЦНС

25/05/2021

Предавање историчара Милована Балабана „Наполеон – личност и дело“ можете погледати у понедељак,  31. маја, у  18 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о Наполеону Бонапарти, војсковођи и цару који је обележио почетак XIX века у Европи. У циљу схватања његове стратегије овладавања Европом покушаћемо да објаснимо и изложимо епоху Наполеона, као и његов однос према тадашњим противницима Француске – светским и европским силама, пре свега Британији и Русији.

Такође, покушаћемо да објаснимо Наполеона као личност, што није нимало лако јер је француски цар један од најупечатљивијих и најснажнијих личности историје. Његов метеорски успон многи су објашњавали, па и сам Наполеон, прстом провиђења, а његовим ликом су се бавили, осим историчара, и филозофи, романописци и песници. Нарочито је руска кљижевност била инспирисана славним Корзиканцем. У циљу објашњења Наполеонове појаве на предавању ћемо користити све ове изворе, а све у циљу да објаснимо личност императора, као и његов утицај на тадашњи, али и данашњи свет.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања