Predavanje istoričara Milovana Balabana „Knez Pavle između Londona i Berlina“, 29. oktobra na Jutjub kanalu KCNS

26/10/2020

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Knez Pavle između Londona i Berlina“, možete pogledati u četvrtak, 29. oktobra u 18 časova na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS.

Na predavanju će biti reči o poslednje dve godine vladavine kneza Pavla. O situaciji u zemlji, a naročito o složenim međunarodnim okolnostima usled kojih su država, a i sam knez, došli u situaciju da se opredeljuju između konfrontiranih Londona i Berlina.

Knez Pavle je pokušao da državu sačuva od rata – da Jugoslavija ostane neutralna. Međutim, pritisci obe strane su postajali sve snažniji što je govorilo da je neutralnost bila nemoguća. Sa jedne strane Nemci su vršili strahovite pritiske da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, dok je sa druge već u januaru 1941. britanski ambasador došao kod kneza Pavla i obavestio ga da se u Grčkoj iskrcava britanski korpus, te da neutralnost više nije dovoljna.

Prinuđen da se opredeli, a sagledavajući teško stanje države, opkoljene zemljama Trojnog pakta, Knez Pavle je odlučio da uradi nešto što je bilo suprotno onome što su Britanci tražili – jugoslovenska vlada potpisala je pristupanje Trojnom paktu. Po nekima ovo je bilo racionalno rešenje u teškoj situaciji u kojoj se država našla, dok sa druge strane ima razmišljanja da je pristupanjem Trojnom paktu knez Pavle izneverio nacionalni narativ, kao i sebe lično.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja