Предавање историчара Милована Балабана „Кнез Павле између Лондона и Берлина“, 29. октобра на Јутјуб каналу КЦНС

26/10/2020

Предавање историчара Милована Балабана „Кнез Павле између Лондона и Берлина“, можете погледати у четвртак, 29. октобра у 18 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о последње две године владавине кнеза Павла. О ситуацији у земљи, а нарочито о сложеним међународним околностима услед којих су држава, а и сам кнез, дошли у ситуацију да се опредељују између конфронтираних Лондона и Берлина.

Кнез Павле је покушао да државу сачува од рата – да Југославија остане неутрална. Међутим, притисци обе стране су постајали све снажнији што је говорило да је неутралност била немогућа. Са једне стране Немци су вршили страховите притиске да Југославија приступи Тројном пакту, док је са друге већ у јануару 1941. британски амбасадор дошао код кнеза Павла и обавестио га да се у Грчкој искрцава британски корпус, те да неутралност више није довољна.

Принуђен да се определи, а сагледавајући тешко стање државе, опкољене земљама Тројног пакта, Кнез Павле је одлучио да уради нешто што је било супротно ономе што су Британци тражили – југословенска влада потписала је приступање Тројном пакту. По некима ово је било рационално решење у тешкој ситуацији у којој се држава нашла, док са друге стране има размишљања да је приступањем Тројном пакту кнез Павле изневерио национални наратив, као и себе лично.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања