Предавање историчара Милована Балабана „Црна Гора 1914–1918: став Британије“ на Јутјуб каналу КЦНС

29/09/2020

Предавање историчара Милована Балабана „Црна Гора 1914–1918: став Британије“ (29.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Кључна питања овог предавања била су учешће Црне Горе у Великом рату, њен однос са Србијом и, сасвим очекивано, став Британије као водеће светске силе, уз Америку, према Влади Црне Горе, али и о самом краљу Николи Петровићу.

Залазећи у саму тему предавања, Балабан се осврнуо на опште карактеристике историјске епохе и дешавања с краја 19. и почетка 20. века у Србији и Црној Гори, као и  догађаје који су довели до уједињења ове две земље.

„Читава моја трибина је покушај да изнесем ставове актера ове теме, дакле, а ти ставови су пре свега изнешени у Србији, Црној Гори, Британији, али и у расположењу народа историјских токова који су неминовно одређивали и ставове елите, пре свега Британије. Британија, генерално, никада није била за обједињавање српског простора, као што је деведесетих, на неки начин већ била за ту дезинтеграцију“, закључује предавач.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања